IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете от ново увеличение на лихвите от страна на Фед помрачиха Wall Street

Акциите на Pfizer поскъпнаха с около 3 на сто, след като компанията повиши прогнозата за годишните продажби на ваксините си срещу Covid-19

22:15 | 01.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха първата сесия от ноември с понижение, докато инвеститорите претеглят шансовете за ново повишение на лихвите от страна на Федералния резерва на САЩ в размер на 75 базисни пункта, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчете спад от 0,25 на сто до 32 650,83 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се понижи с 0,41% до 3856,02 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа понижение от 0,89 на сто до 10 890,95 пункта.

Във фокуса на пазарите бяха новите данни за пазара на труда в САЩ. Новооткритите работни места нарастват през септември - движение, което предполага, че търсенето на работна сила е останало силно въпреки агресивните лихвени повишения на Фед. Броят на новооткритите работни места е нараснал с 437 хил. до 10,7 млн. свободни позиции до края на септември, съобщи американското министерство на труда в своя ежемесечен доклад за пазара на труда. Икономистите, анкетирани от медията, очакваха  до 10 млн. свободни позиции.

Акциите на петролните компании поскъпнаха въпреки призивите на американския президент Джо Байдън по техен адрес да използват совите печалби, за да намалят разходите за енергия на американските домакинства и да увеличат добива. "Тези печалби са неочаквани печалби от войната. По време на война всяка компания, която получава исторически неочаквани печалби, носи отговорност да действа отвъд личния интерес на своите ръководители и акционери", коментира Байдън, засилвайки критиките към индустрията дни преди междинните избори в страната.

Книжата на Exxon Mobil и Chevron поскъпнаха съответно с 0,90% и 1%, докато цената на акциите на Marathon Petroleum Corp. и Valero Energy Corp. се повиши съответно с 4,5% и 3,9 на сто.

Щатските индекси в края на редовната търговия във вторник (1 ноември). Щатските индекси в края на редовната търговия във вторник (1 ноември).

Загубите бяха оглавени от представителите на Big Tech. Книжата на Microsoft поевтиняха с около 1,6 на сто, докато акциите на Apple и Alphabet, компанията майка на Google, изтриха съответно по 1,8% и 4 на сто от стойността си. Цената на книжата на Amazon.inc се понижи с над 6%.

В рамките на фармацевтичния сектор акциите на Pfizer поскъпнаха с около 3 на сто, след като компанията повиши прогнозата си за годишните продажби на ваксините си срещу Covid-19 с 2 млрд. долара до 34 млрд. долара заради търсенето на бустери за омикрон варианта. Това помогна да се разсеят част от опасенията на инвеститорите за ръста на ваксинациите. Pfizer е спечелила по 1,78 долара на акция през третото тримесечие, надвивайки очакванията за 1,39 долара.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 4,048% и 4,107 на сто.

Доларовият индекс отчете ръст спрямо кошницата от шест конкурентни валути от 0,01% до 111,54 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент нарасна с 1,9 на сто до 94,58 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI прибави  над 2% към стойността си, нараствайки до 88,33 долара за барел.

Златото поскъпна с 0,7% до 1652,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още